Onko suolan käyttäminen pahasta?



Onko suolan käyttäminen pahasta?


Jo ala-asteen terveyskasvatuksessa on tehty selväksi että suola on pahasta. Mutta mikä siinä on pahaa ja milloin suolan lisääminen ruokaan on kuitenkin perusteltua?


Aloitetaan siitä miksi suolaa tarvitaan. Suola sisältää natriumia, joka on elimistölle välttämätön makrokivennäisaine. Sen tehtävä elimistössä on muun muassa ylläpitää elimistön nestetasapainoa sekä mahdollistaa hermoston toimintaa ja lihassupistuksia.


Tavallinen, esimerkiksi ruoanlaitossa käytettävä suola ja natrium eivät ole sama asia, vaan natrium on yksi osa suolaa. Tavallisesta pöytäsuolasta noin 40% on natriumia.

WHO:n asettama päivittäinen saantisuositus on alle 5 grammaa suolaa päivässä eli maksimissaan 2000 mg natriumia.


Mitä enemmän prosessoituja tai valmiita ruoka-aineita käyttää ruokavaliossaan, sen todennäköisempää on, että suolaa ja sen myötä natriumia tulee ruokavaliosta valmiiksi riittävästi, eikä sen lisäämiselle ole tarvetta. Yleisesti länsimaalaiset saavat ruokavaliostaan saantisuosituksia suurempia annoksia suolaa päivittäin.


Elimistö on hyvin tarkka natriumin ja nestetasapainon säätelystä. Munuaiset säätelevät elimistön natriumpitoisuutta tarkasti. Jos henkilö nauttii runsaasti suolaa, elimistö erittää liian natriumin virtsan mukana ulos. Jos natriumia tulee liian vähän, sitä eritetään ulos vähemmän. 


Mikäli juodaan hyvin runsaasti ja natriumin saanti on alhaalla, voidaan saada aikaan liian alhainen natriumin taso. Myös esimerkiksi runsas hikoilu tai oksentelu tai ripuli voivat johtaa alhaiseen natriumin tasoon. Alhainen natriumpitoisuus voi altistaa rytmihäiriöille ja aiheuttaa voimattomuuden tunnetta.


Liian korkea natriumin pitoisuus on harvinaisempaa. Tämä voi kuitenkin käydä jos ei kyetä nauttimaan tarpeeksi nestettä menetetyn tilalle, esimerkiksi kovassa kuumeessa tai palovammojen yhteydessä.



Mitä riskejä liiallisella natriumin saannilla voi olla?


Jotkut ihmiset ovat herkkiä liialle natriumin määrälle ja heille liiallinen saanti voi aiheuttaa verenpaineen nousua ja näin sydän- ja verisuoniterveys voi kärsiä. Henkilöt, jotka eivät ole herkkiä, näyttäisivät voivan suhteellisen turvallisesti nauttia suolaa jonkin verran enemmän kuin mitä saantisuositukset ovat (n. 6 g/pv).


Mitä riskejä liian vähäisellä natriumin saannilla voi olla?


Kuten sanottu, natriumia on välttämätöntä saada ravinnosta. Liian vähäinen natriuminsaanti voi myös lisätä sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä.


Koska suolan lisääminen on perustelua?


Suhteellisen vähän prosessoitua ruokaa syövän perusterveen henkilön, joka lisäksi liikkuu runsaasti ja juo runsaasti, voi olla perusteltua lisätä suolaa ruokavalioonsa, sillä natriumin saanti ruokavaliosta voi muuten jäädä vähäiseksi. Lisäksi natriumia menetetään treeneissä hikoillessa ja jos vielä juodaan runsaasti vettä, riskinä voi olla elimistön alhainen natriumpitoisuus. Jos henkilöllä on korkea verenpaine tai hän on muuten herkkä suolan käytölle, on hyvä keskustella suolan lisäämisestä ensin oman lääkärin kanssa.


Valmennukseen?



Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kehonrakennus ja fitness

Parempi palautumiskapasiteetti

Mutka matkassa?




TAKAISIN






Loading...