Tuttu tarina fysiikkalajien harrastajille ja urheilijoille: pitäisi noudattaa tarkkaa ruokavaliota, mutta lähipiiri houkuttelee ravintolaan sosialisoimaan. Pitääkö tavoitteellisen kehonmuokkaajan aina kieltäytyä ravintola-aterioista ja pitäytyä omissa muovipurnukoissa, vai voiko ulkona syödä myös esimerkiksi dieetin aikana?
Ilouutinen: myös dieetillä voi syödä ulkona, mutta muutama vinkki on hyvä poimia talteen ja pitää mielessä. Kisadieetin loppusuoralla voi olla fiksumpaa pitäytyä omissa eväissä, mutta dieetin alkuvaiheessa tai omaksi iloksi toteutetulla rasvanpolttojaksolla ravintolassa on ihan mahdollista käydä!
Ravintolavalinta
Jos dieettiläisellä on valtaa vaikuttaa ravintolavalintaan, se kannattaa käyttää hyväksi. Ja vaikka ravintolaa ei voisikaan valita itse, niin ravintolan ruokalistaa kannattaa tutkailla etukäteen: löytyykö sieltä aterioita, joista olisi suhteellisen helppo koostaa suunnilleen ruokavalioon sopiva ateria? Moni ravintola tarjoaa esimerkiksi grillattua pihviä, kanaa, kalaa tai muuta proteiinin lähdettä sekä erilaisia kasvislisukkeita, kuten vihersalaattia tai höyrytettyjä kasviksia. Näistä saa jo hyvin raavittua kasaan suhteellisen makroystävällisen vaihtoehdon dieettiläisellekin. Vielä helpompaa, jos ravintolassa on esimerkiksi salaattibuffa, josta voi itse valita lautaselleen sopivat ainekset sopivissa määrin.
Suunnittelu
Ravintolaillallinen tulee harvoin niin yllätyksenä, etteikö siitä tietäisi etukäteen jo esimerkiksi aamulla. Jos tietää illastavansa ravintolassa, voi päivän muut ateriat suunnitella hieman ravintolavisiittiä ajatellen. Päivän muilla aterioilla voi esimerkiksi hieman vähentää rasvanlähteistä, koska ravintola-ateriat sisältävät usein reippaammin rasvaa, kuin itse koostetut ateriat.
Priorisonti: proteiini ja kasvikset
Kohdassa yksi vinkattiinkin jo dieettiystävällisimmistä vaihtoehdoista. Ravintolassa tarkkaan ruokavalioon sopivin ateria koostuu yleensä:
1. tunnistettavasta ja pelkistetystä proteiininlähteestä, kuten liha, kana tai kala.
2. simppeleistä kasviksista, kuten vihersalaatti tai höyrytetyt kasvikset.
Ravintoloissa käytetään usein melko anteliaalla kädellä rasvoja esimerkiksi proteiinien kypsennysprosessissa, mihin on hyvä varautua. Siksi rasvojen säästäminen muilta aterioilta ravintola-aterialle saattaa kannattaa. Lisäksi tilatessa kannattaa tehdä selväksi, jos haluaa annoksensa ilman ylimääräisiä öljyjä tai kastikkeita, sillä tavallinen vihersalaattikin tulee usein öljyllä läträttynä, mikäli asiasta ei erikseen mainitse. Protip: kastikkeet ja öljyt kannattaa tilata ERILLISESSÄ kipossa, sillä mikäli annoksen tilaa kokonaan ilman kastiketta tai öljyä, asia saattaa mennä ravintolahenkilökunnalta yli hilseen (miksi kukaan haluaisi ravintolassa mautonta ruokaa?). On todennäköisempää, että tilaus tulee oikein, kun soosit ovat omassa kipossaan versus se, että annoksen pyytäisi kokonaan ilman niitä.
Ei stressiä
Ravintolassa ei voi täydellisesti tietää aterian makroravinnejakaumaa ja energiasisältöä ja se on ok. Mikäli ottaa hirveät pultit ja paineet siitä, ettei tiedä tasan tarkkaan, mitä syö, pilaa ravintolaillallisen itseltään ja luultavasti myös seurueeltaan. Pahimmillaan stressi ja syyllisyys johtavat siihen, että loppupäivän ateriointi tulee lyötyä lekkeriksi siinä uskossa, että dieetti on jo pilalla.
Jos tekee päätöksen syödä ulkona dieetillä, voi tehdä parhaansa annoksen valinnassa ja sen sisällön arvioimisessa ja sitten nauttia illasta! Yletön stressaaminen ei muuta asiaa miksikään eikä dieetti todennäköisesti kaadu yhteen ateriaan, joten annoksestaan voi saman tien myös nauttia.
Ei joka päivä
Jos dieetti on tavoitteellinen tai sillä on tietty päättymispäivämäärä, niin joka päivä tai välttämättä joka viikkokaan ei ravintoloissa kannata rampata. Silloin tällöin ravintolassa syöminen on ok dieetilläkin, mutta jos se on jatkuvaa, se saattaa hidastaa dieetin etenemistä.
Sinua voisi kiinnostaa myös:
Voiko polttaa rasvaa ja kasvattaa lihasta samaan aikaan?
Treenien boostaamisella on kääntöpuolensa
Miten erottaa jyvät akanoista?