Ruoka-aineiden vältteleminen ei välttämättä kannata



Ruoka-aineiden vältteleminen ei välttämättä kannata


Turvottaa, ummettaa tai vatsa on jopa vekkulilla, vaikka juuri siistit ruokavaliosi täysin mallikelpoiseksi! Selvästi maitotuotteet ja viljat eivät sovi vatsallesi ja ne on syytä karsia pois.


Vai onko sittenkään syytä alkaa vältellä niitä?

Mitä erilaisimmat vatsaongelmat ovat tätä nykyä monelle arkipäivää. On hyvin tavallista syyttää ongelmista tiettyjä ruoka-aineita tai ruoka-aineryhmiä. Itsediagnosoituja ruoka-aineyliherkkyyksiä pidetään täytenä totena ja omaa ruokavaliota kavennetaan monesti turhaankin, mikä voi pahimmillaan jopa aiheuttaa lisäongelmia, kun ruoansulatus tottuu kapeaan ruoka-ainevalikoimaan. 


Otetaan yleinen esimerkki: henkilö siistii ruokavalionsa kertaheitolla tai vastaavasti syö melko epäsäännöllisesti ja vähän mitä sattuu. Henkilö kärsii mahavaivoista ja on kuullut, että viljatuotteet ovat pahasta. Hän alkaa vältellä viljatuotteita. Kerran kuussa hänellä on cheat meal ja silloin hän vetää kaksin käsin herkullista patonkia, koska se on “normaalisti kiellettyä”. Tästä seuraa vatsavaivoja, jotka hän tulkitsee viljoista johtuviksi ja näin saa lisävahvistusta omalle diagnoosilleen viljayliherkkyydestä. 

Oikea syy cheat mealin jälkeisiin vatsavaivoihin voivat olla raju muutos ruokavaliossa, suuri ruoan määrä ja ruoansulatukselle vieraat tuotteet. 


Ruoansulatus on hyvinkin joustava systeemi, joka tottuu siihen, mitä sille pääasiassa tarjotaan. Välttelemällä tiettyjä ruoka-aineita kokonaan voidaan ajautua tilanteeseen, jossa ruoansulatuksen kyky käsittellä välteltyjä ruoka-aineita heikkenee. Tämä on melko tehokas tapa varmistaa, että kun välteltyjä ruoka-aineita sitten joskus nautitaan, ne aiheuttavat vatsavaivoja.


Jos kokee itse, että tietyt ruoka-aineet ovat syyllisiä omiin vatsavaivoihin, voi kokeilla myös lähestymistapaa, jossa hetken välttää kyseistä ruoka-ainetta kokonaan ja kun vatsa on rauhoittunut, kyseistä ruoka-ainetta otetaan hiljalleen mukaan pienempiä määriä. Jos varsinaista ruoka-aineallergiaa ei ole, niin moni sietää ongelmia tuovia ruoka-aineita ainakin pienissä määrin.


Se, että ruoka-aineita tai jopa kokonaisia ruoka-aineryhmiä suljetaan pois ruokavaliosta, voi altistaa paitsi yllämainituille ongelmille, myös erilaisille puutostiloille. Monipuolinen ruokavalio varmistaa yleensä tehokkaimmin sen, että ruokavaliosta saadaan kaikkia tarvittavia ravintoaineita, vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja. Jos kuitenkin päädytään sulkemaan ruokavaliosta pois ruoka-aineita tai ruoka-aineryhmiä, on hyvä miettiä, mitä kaikkea niiden mukana ruokavaliosta mahdollisesti jää pois tai vähäiselle saannille ja millä nuo mahdolliset puutokset korvataan.


Vatsaongelmissa voi toki oikeastikin olla kyse yliherkkyyksistä tai allergioista, jolloin ruoka-ainevalintoihin tulee kiinnittää erityistä huomiota, mutta mikäli allergioita tai esimerkiksi suolistosairauksia ei ole eikä niitä ei ole syytä epäillä, voi vatsaongelmien syynä olla myös ruokavalion kokonaisuus. Isot muutokset ruokavaliossa, epäsäännöllisyys, liiallinen tai liian vähäinen kuidunsaanti, kova liikunta tai yksinkertaisesti ruoansulatuselimistön kova kuormitus tai stressi voivat olla selittäviä tekijöitä. On esimerkiksi hyvin tavallista, että epäsäännöllisesti ja kohtalaisen epäterveellisesti syövä voi kokea vatsaongelmia. Aivan yhtä tavallista on, että ruokavalio laitetaan “kerrasta kuntoon” eli aletaan syödä entiseen nähden hyvin kuitupitoista ruokaa ja isojakin määriä, jolloin ruokavalion muutos on radikaali, kuidun määrä lisääntyy kertaheitolla paljon, syöty ruokamäärä on iso ja ruoka on vielä laadultaan sellaista, että ruoansulatuselimistöllä on täysi työ sulatella sitä. Tällöin voi olla hetkellisesti tarpeen keventää ruoansulatuselimistön kuormaa esimerkiksi suosimalla vähäkuituisempia vaihtoehtoja, kypsentää ja kuoria kasvikset, kuoria hedelmät, vältellä kokonaisia siemeniä ja tiettyjä helposti vatsavaivoja aiheuttavia tuotteita (esim. sipulit, kaalit jne) vältellä kuplajuomia ja kiinnittää huomiota esimerkiksi lisäravinteiden ja vitamiinilisien kokonaismäärään. Kuten sanottu, ruoansulatus on joustava systeemi, joten sitä voi alkaa totuttaa uuteen ruokavalioon rauhassa: lisää kuidun määrää hiljalleen, ota lisäravinteita käyttöön hiljalleen jne.


Vatsaongelmat ovat yleisiä, mutta kenenkään ei pitäisi joutua kärsimään niistä. Jokaisen vatsaongelmat ovat myös yksilöllisiä, joten mikäli kärsit vatsavaivoista, keskustele rohkeasti asiasta valmentajasi kanssa ja hakeudu tarvittaessa lääkäriin tai ravitsemusterapeutille, jotta saat pikaisesti ongelmaasi apua!


Sinua voisi kiinnostaa myös:

Mitä tapahtuu kun aloittaa ruokavalion noudattamisen?

Alipalautuminen

Mikä merkitys ravitsemuksella on palautumiseen?



Kiinnostaako valmennus?



TAKAISIN






Loading...